Bibeb is een pseudoniem van Elisabeth Maria Soutberg. Elisabeth werd geboren op 15 juni 1914 in Sloten, Noord-Holland. Ze was de dochter van de handelsagent Willem Jan Cornelis Soutberg (1887-1950) en Maria Anna Elisabeth van der Heijden (1891-1980). Bibeb was van 6 juli 1937 (Medan, Nederlands-Indië) t/m 16 augustus 1950 (Den Haag) getrouwd met Walther Berhold Friedrich Schaper. Samen met Walther Schaper kreeg zij een zoon en een dochter. Na het stranden van dit huwelijk leerde ze George Lampe kennen. Op 11 juli 1952 trouwde ze met George Lampe. Bibeb overlijdt op 18 januari 2010.

v.l.n.r. Simon Vestdijk, Geert Lubberhuizen en Bibeb tijdens de viering van Vestdijks 70ste verjaardag in het Letterkundig Museum. Foto: Wolson, 21-10-1968 (Letterkundig Museum, Den Haag).cover van Bibeb in Rome (1957)

Bibeb begon haar journalistieke loopbaan in de jaren dertig bij het Haarlems Dagblad. Daar leerde zij haar eerste man kennen, de journalist en hoofdredacteur Walther Schaper. In 1936 kreeg hij een baan bij De Sumatra Post in Medan, en Bibeb reisde hem een jaar later na. Ze trouwden in 1937 in Medan. Bibeb ging zelf ook schrijven voor De Sumatra Post: ze kreeg er een kinder- en moderubriek. In de Tweede Wereldoorlog zaten Bibeb en haar man drie jaar lang in interneringskampen. Over haar ervaringen in het vrouwenkamp op Sumatra, waar ze samen met haar zoontje moest zien te overleven, schreef ze later een verslag in de door Mathieu Smedts samengestelde bundel Den vaderland getrouwe (1962). Na de oorlog keerden Bibeb en haar man terug naar Nederland, waar hun dochter werd geboren en Bibeb ging werken voor het Haagsch Dagblad. Het huwelijk van Bibeb en Walther Schaper werd in 1950 ontbonden.

In datzelfde jaar leerde George Lampe Bibeb kennen. Ze kwamen met elkaar in contact door hun werk voor het Haagsch Dagblad, waar George illustraties maakte bij de stukjes van Bibeb die zij schreef over haar kinderen. Twee jaar later trouwden ze.
Beiden zijn voor Vrij Nederland gaan werken. George als illustrator, politiek tekenaar en kunstcriticus en Bibeb als interviewster. Tevens maakt ze reportages en had ze daar een tijdlang de rubriek ‘Zomaarwatvrouwelijkheid’, waarin ze in korte stukjes artikelen uit buitenlandse bladen samenvatte. Aanvankelijk schreef ze op de vrouwenpagina van Vrij Nederland en interviewde ze alleen vrouwen. Vanaf de tweede helft van de jaren vijftig ging ze ook met mannen in gesprek. Zo veel als we weten over Bibebs ‘slachtoffers’, zo weinig is er bekend over haarzelf. Met Vrij Nederland-hoofdredacteur Rinus Ferdinandusse had zij de afspraak nooit iets over zichzelf los te laten.

Bibeb wordt ‘de grande dame’ van het geschreven interview genoemd, ‘de moeder aller interviewers’. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen: de Lucas Oomsprijs (1975), de Victorine Heftingprijs (1997) en de Jaarprijs voor de journalistiek, ‘De Tegel’, voor haar oeuvre (2008). Na haar overlijden stonden de necrologieën vol met superlatieven. Bibeb had het portretterende interview ingrijpend veranderd, daar waren alle auteurs het over eens. Ze heeft daarmee een grote invloed gehad op interviewers na haar. Maar, zo klonk het in de meeste necrologieën, niemand heeft haar kunnen overtreffen. In de woorden van Frits Abrahams: ‘Er was maar één Bibeb. Ze was onvervangbaar, en dat blijft ze’.

In totaal maakte ze ongeveer zeshonderd interviews, waaronder met Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Federico Fellini en Marcello Mastroianni.

Bibliografie
• Bibeb in Parijs (1957)
• Bibeb in Rome (1957)
• Bibeb in Holland (1958)
• Bibeb in Londen (1959)
• Niemand zeggen (1959)
• Dans Theater (1960)
• Bibeb bij gast en gastheer (1960)
• Bibeb & VIP’s (1965)
• Bibeb & andere VIP’s (1967)
• De mens is een ramp voor de wereld (1969)
• Sandberg: experimenta typographica, 1943-68 (met Engelse vertaling) (1969)
• Otto Treumann, grafisch ontwerper (catalogus) (1970)
• Veertien vrouwen (1974)
• Interviews 1973-77 (1977)
• Bibeb met (1980)
• Bibeb & de kunst (1985)
• Drie generaties Krabbé (met Frans Keijsper) (catalogus) (1985)
• Bibeb interviews 73/77 (1977)
• Een grote hartstocht moet je volgen (1993)

Necrologie op NRC.nl
Artikel uit De Journalist (1998), De chemie van Bibebs interviews